Welhaven Rør & Elektro logo
Mamma som blåser såpebobler for lite barn. Skal illustrere gulvvarme
Gulvvarme: varmekabler, folie eller matter?

Installasjon av gulvvarme har lenge vært vanlig i kjeller og bad, men blir stadig mer populært i vanlige oppholdsrom. Med varme i gulvet heves bokvaliteten, samtidig som du senker strømregningen.

Norske husstander bruker årlig store summer på oppvarming av boligen, fordi vårt nordiske klima gjør oss avhengige av nokså mye innetid. Det finnes mange måter å varme opp boligen på, og valg av oppvarmingskilde avhenger av type bolig, alder på boligen og prisen på installasjon og forbruk.

Å ha varme i gulvet har lenge vært vanlig i rom med flisgulv, som kjeller, gang eller bad. Dette er fremdeles vanlig, men med nye produkter på markedet har det også vist seg kostnadseffektivt å installere gulvvarme i oppholdsrom, under parkett og laminatgulv. Å installere varme i gulvet kan enten gjøres som en enkeltinstallasjon eller som en del av et større smarthussystem. I begge tilfeller er det store fordeler ved å installere varme i gulvet.

Gulvvarme: hvilke muligheter finnes?

Det finnes flere alternativer, og det er flere faktorer som spiller inn når du skal velge den riktige løsningen. Hvilken løsning man velger avhenger av størrelse på rom, bruk av rommet, isolasjon, vinduer og om det er andre varmekilder å ta hensyn til.

I hovedsak skiller vi mellom tradisjonelle varmekabler, varmefolie eller varmematter.

Hva er varmekabler?

Denne varianten er tradisjonell, og legges i slynger i støp. Dette er vanlig i rom med flisgulv, og står gjerne for den totale oppvarmingen i rommet. Varmekabler kan også legges under tregulv, men da får man ikke utnyttet effekten en varmekabel kan gi, på grunn av regler knyttet til brennbart materiale. Varmekabler i ubrennbart materiale kan gi en effekt på opp mot 200 W/m2, men 150 W/m2 er vanlig. Varmekabler i støp vil også varme opp selve støpen, som gjør fordelingen av varmen jevn og bidrar til varmelagring i underlaget. Det er derfor ikke anbefalt å skru varmen opp og ned for mye, fordi det brukes en del energi på å få underlaget varmt. Varmekabler bygges relativt mye i høyden, grunnet betongen som støpes.

Hva er varmefolie?

Varmefolie kan brukes i alle tørre rom, men aldri på våtrom. Typiske bruksområder for varmefolie er kjøkken, soverom og stue, samt kjeller og gang der gulvtypen er enten tregulv, laminat eller lignende. Varmefolie bygger veldig lite i høyden, og dersom du skal legge nytt gulv, vil varmefolien i praksis ikke påvirke høyden på gulvet. Med varmefolie får du jevn komfortvarme, og selve oppvarmingen av gulvet tar kort tid. Derfor styrer man ofte varmefolie opp og ned gjennom termostatens hev- og senkløsninger for å spare på strømmen.

Hva er varmematter?

Varmematter kommer levert med ferdig effekt mellom 70W og 200W per m2, men det vanligste effekten er 100W eller 150W. Skal du bruke mer enn 100W må gulvet være av ubrennbart materiale. Fordelen med varmematter er at det bygger lite i høyden, og kan festes direkte på underlaget i avrettingsmassen eller i flislimet som overdekning. Varmematter brukes i likhet med varmekabler i rom med gulvet som oppvarmingskilde og ikke kun komfortvarme, type bad, kjeller eller gang.

Gulvvarme senker strømkostnadene

Gulvvarme gir energi- og kostnadsbesparelser. Med gulvvarme kan du enkelt senke den øvrige temperaturen i rommet med 1-2 grader og likevel oppleve det som like varmt.

70 prosent av nordmenns strømforbruk består av oppvarming. En undersøkelse gjort av strømleverandøren Tibber viser at ved å senke temperaturen 1-2 grader kan du senke oppvarmingskostnadene med mellom 7 og 14 prosent. Det vil merkes på strømregningen.

En annen fordel ved gulvvarme er at man slipper å bruke vegg- og gulvplass på ovner. Det åpner for en større frihet i møbleringen av rom. Og man kan fint legge tepper på gulvvarme, så lenge de puster.

Få pristilbud raskt!

Andre gode tips: