Welhaven Rør & Elektro logo
Illustrasjonsbilde av en sparedusj
Hvordan spare strøm: Dette kan du gjøre selv

Tenker du mye på strømregningen? Det finnes mange smarte og enkle løsninger som ikke krever besøk av elektriker. 

Nordmenn bruker mye strøm, selv om strømsparing bare blir viktigere og viktigere for oss. I en vanlig enebolig går så mye som 55 prosent av strømmen til oppvarming*. Det betyr at vi har store muligheter for å redusere forbruket med små grep. På denne siden finner du smarte og enkle grep du kan gjøre helt selv – som garantert gir utslag på strømregningen.

Bytt fra lyspærer til LED-pærer

Hvis lampene dine er utstyrt med tradisjonelle glødepærer, er det på tide å bytte til LED-lys. De varer lenger enn vanlige lyspærer, sparer strøm og er mer brannsikre. En glødepære gir nesten like mye varme som den gir lys. 95 prosent av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5 prosent blir til synlig lys. Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80 prosent av energien til lys*.
Det samme gjelder for sparepærer, men disse inneholder kvikksølv – i motsetning til LED.

I sparepærer og lysrør er det litt kvikksølv, som slipper ut hvis disse knuses. Dette gir minimal helserisiko, men det en god regel å fjerne alt glass og alle kvikksølvrester når uhellet skjer. Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI).

Skru ned varmen

For hver grad du senker romtemperaturen sparer du om lag fem prosent av kostnadene til oppvarming*. Kan det bli enklere?
Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på 14 til 18 grader. Resten av boligen bør ikke være varmere enn 20 grader.

Vurder andre oppvarmingskilder

Er du blant dem som har strøm som eneste varmekilde? Du kan spare mye penger ved å varme opp hjemmet på andre måter, for eksempel med vedovn, peis eller varmepumpe.

Ta korte dusjer, og dropp badekaret

Det er lett å glemme at det koster penger å bruke varmtvann. Vi anbefaler å ta kortere dusjer og spre dusjingen utover flere dager hvis dere er mange i husholdningen. Senker du temperaturen og skrur av vannet når du såper deg inn, sparer du enda mer.

Mye å spare på sparedusj

Montering av sparedusj er et ENØK-tiltak som er svært lønnsomt. ENØK skriver: Skifter du til sparedusj, halverer du dusj-kostnadene dine.

Luft raskt og effektivt

Er du blant dem som gjerne har vinduet på gløtt gjennom en hel dag? Det stjeler energi fra oppvarmingskildene dine. Sett heller vinduene på vidt gap i noen minutter, så sparer du noen kilowatt der også.

Skru av lyset når du går ut av rommet

Selvfølge, sier du? Det er mange av oss som trenger en påminnelse.

*Fakta om strømforbruk i Norge er hentet fra: Enova.no, Sikkerhverdag.no (DSB), Enøk Norge og Huseierne.no

Få pristilbud raskt!

Andre gode tips: